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미역 오이냉국 Me-yuk Oh-ee Nang-kook(77호 8월 19일)

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작성자 no_profile 운영자 쪽지보내기 메일보내기 자기소개 아이디로 검색 전체게시물 댓글 0건 조회 1,311회 작성일 06-08-23 09:26

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Cold Cucumber Soup with Kelp (Brown Seaweeds)

준비할 재료 [4인분]

오이채 썬 것 2컵        물에 불린 미역 1컵
표고버섯 3장                파 1뿌리

양념 재료:

고춧가루 ½작은술        소금마늘가루 ½큰술
볶음깨소금 1큰술

국물내기 재료:

물 5컵        감초뿌리 1조각        얼음 2컵 멸치(통째) 20마리
멸치다시다 1큰술

이렇게 만드세요:

1. 냄비에 물 5컵과 멸치, 감초뿌리, 멸치다시다를 분량대로 넣고 끓인다 (4분쯤 되면 끓는다). 끓고부터 2분쯤 뒤에 감초뿌리를 버린다. 그리고 3분 정도 더 끓이다가 불을 끄고 식힌 후 멸치도 꺼내버린다..
2. 오이는 채 썰고, 3시간 이상 불린 표고버섯은 기둥을 떼고 채 썰고, 불린 미역은 잘라 물기를 꼭 짠다. 파도 잘 씻어 채로 송송 썰어 오이, 표고버섯, 미역과 다 합한 후 먹기 전에 ①의 국물을 붓고 양념 재료들(고춧가루 ½작은술, 볶음깨소금 1큰술, 소금마늘가루 ½큰술)을 넣는다. 아주 더운 여름철엔 얼음 2컵을 넣고 국그릇에 담아낸다.

요리의 센스

여름철 국으로 일품이다.

4 servings

½ tsp.                hot chili powder
1 tbs.                toasted sesame seeds
½ tbs.                garlic salt
2 cups                cucumber, cut in strips
3                dried black mushrooms, softened in water, cut in thin strips
1 cup                softened kelp(brown seaweeds), blanched, rinsed and squeezed
1                green onion, cut in 2" think strips
2 cups                ice

Broth:

5 cups                water
1                slice licorice
20                dried anchovies, each about 3" long
1 tbs.                instant anchovy powder

Make a seasoning by mixing gently the chili powder, sesame seeds and garlic salt. Set aside. Prepare broth in a deep saucepan by boiling the water, licorice, anchovies and anchovy powder 2 minutes. Discard licorice, boil 3 minutes more and discard anchovies. Chill the broth with ice. In each of four serving bowls, evenly divide portions of cucumber, kelp, mushrooms and green onion. Pour broth over the vegetables in each bowl. Seasoning, served on the side, can be added to individual taste.

Notes
This is delicious on hot summer days!

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